Albert Engström

Albert Engströmsgården


Författaren och tecknaren Albert Engström föddes 1869 i Bäckafall i Lönneberga socken, Kalmar län.

År 1878 flyttade familjen till Hult, där fadern blev stationsinspektör vid Nässjö-Oskarshamnsjärnvägen.

Enströmsgården med minnen av bygdens son och med en friluftsteater ligger i en mycket naturskön och avkopplande miljö.

 

Engströmsgården är en traditionell hembygdsgård med gamla byggnader. På gården finns Albert Engströms föräldrarhem Norrhemmet (torpstuga från Kongseryd), den av Albert omskrivna Malla på Mons stuga samt flera äldre byggnader från Hult, innehållande museiföremål från bygden. Invid kyrkan ligger Albert Engströms omskrivna fattigstuga som hembygdsföreningen återställt i autentiskt skick. På kyrkogården Albert Engströms sista vilorum.

 

 

Hembygdsföreningen disponerar idag Engströmsgården som ligger i Hult en mil öster om Eksjö.

På hembygdsgården finns även kiosk med hemslöjdslotteri samt försäljninga av hemslöjd som är tillverkad i trakten.

 

Välkomna att besöka oss på vackra Engströmsgården!

Det är ett ypperligt tillfälle för familj, släkt och vänner att göra något trevligt tillsammans. Ta gärna kaffekorgen med er och unna er en dag att umgås och koppla av i naturskön, småländsk miljö.


Albert Engströms föräldrarhem

Albert Engströms föräldrarhem


Albert Engströms föräldrarhem, interiör.

Orginalmålning av Albert Engström på kakelugnen.


"Fattigstugan"

"Mallastugan", interiörbilder

Fattigstugan, interiör.


"Norrhemmet"

"Mallastugan"

Albert Engströmsspelen


Albert Engströmsgården är belägen i Hult, en mil öster om Eksjö. Här finns en friluftsteater i en underbar och naturskön miljö. Under två spelhelger på sommaren spelar Hultamatörerna sina egna spel som bygger på Engströms texter. Dessa spel för oss tillbaka i historien och beskriver hur det var i Hultbygden förr. Man använder smålänsk dialekt, vilket gör föreställningarna äkta och levande.


Högtalaranläggning ger möjlighet att följa spelen från alla platser.

Servering, kiosk, hemslöjdsförsäljning, lotteri och fri parkering."Husförhöret"

Husförhöret är ett knipslugt småländskt lustspel i äkta Albert Engströms anda med många anekdoter från hans produktion. I spelet förekommer ett andligt och ett världsligt husförhör med många kluriga vändningar, som dock reder ut sig till slut. Spelet är skrivet av Engströmsspelens mångårige regissör Sigfrid Ericsson."Fattigstugan"

Fattigstugan är Albert Engströms klassiska berättelse från sitt barndoms Hult. Med tillägg och scenbearbetning av Einar Karlén. Handlingen börjar på Hults järnvägsstation och sedan får vi följa den tolvåriga Albert på hans färd till fattigstugan med en julkorg till de fattiga och arma hjonen, via ett besök i Frickens affär och möte med orginalet "Monken" på Hultsmon. Efter sitt besök i fattigstugan träffar Albert Kalle Stolpe, som hade tänkt övernatta i fattigstugan hos sin far. Som slutscen får vi en glimt från julafton i fattigstugan."Johannes"

Albert Engström har i ett kapitel i en av sina många böcker skildrat Johannes, Smålands starkaste karl, liten till växten men med hela Smålands energi samlad i sin seniga kropp. Spelet om Johannes är skrivet med Engströms berättelse som grund, ett spel som luktar snus och brännvin och ånglokens stenkolsrök men även med en doft av den fina världen och av lavendelkvisten vid kyrkobesöket. Och från Johannes egen trädgård doftar det ringblommor och pioner. Orden är Albert Engströms: "Johannes är en av de hederligaste människor jag någonsin träffat."
"Nödåret"

Nödåret är en sannskildring från de svåra missväxtåren på 1860-talet. Einar Karlén har från gamla sockenprotokoll på ett levande sätt skildrat det dåtida livet i Hult, med planeringen av järnvägsbygget Nässjö - Oskarshamn, samt emigrationsfebern som växte p g a rådande arbetslöshet och fattigdom. Vi får följa livet i bygden alltifrån kyrkstämman i sockenstugan, rallarnas inträde i bygden, sista aftonen i den torftiga torparstugan och till amerikaresenärernas avfärd från kyrkbacken i Hult.


"Norrhemmet", interiör.


52
received_873306643052806
IMG_5739